вторник, 11 декември 2012 г.

Готвене с етерични масла




Био етеричните масла са различни от добре познатите ни общи растителни масла (зехтин, от лен, сусам или рапица). Макар, че и двете имат ползи, готвенето с етерични масла може да бъде по-здравословна алтернатива на готвенето с растителни масла.

Ето някои от основните разлики между двата вида масла:


- Растителните масла съдържат глицерол, който оставя мазни следи, когато се нанася върху кожата и създава хлъзгава повърхност в домакинските съдове, като тигана наприме. Етеричните масла не създават хлъзгава повърхност, освен ако не ги смесите с растително масло.

-
Растителните масла съдържат 100% мазнини, а етеричните масла не съдържат мазнини.

- Растителните масла са пресовани от семена, ядки, авокадо, маслини или трици на зърно, докато чистите био етерични масла се добиват чрез парна дестилация на растенията, с изключение на цитрусовите масла, които са студено пресовани.


Най-често етеричните масла, който се използват в рецепти в кулинарията са: лимон, портокал, индийско орехче, черен пипер, мента, джинджифил, мандарина, градински чай/салвия, мандарина, лимонена трева, грейпфрут, копър, канела, риган, карамфил и босилек и др.

Много хора смятат, че използването на етеричните масла в кулинарията е относително нова идея и мода, но в действителност има хиляди хранителни продукти, в които са вложени етерични масла, за да имат аромат и вкус – например дъвките, шоколадите, бонбоните и много други.


Докато някои етерични масла могат да бъдат вредни, ако се приемат във високи дози, то умерената употреба на био етерични масла като подправка в кулинарията (няколко капки на човек) е безопасна и вкусна!